Till innehåll på sidan

Så blev Yrkesdagen 2023

  • Efter två intensiva dagar avslutades Yrkesdagen Kronoberg på tisdag den 18 oktober. 6600 besökare räknades in totalt.
  • Länets samtliga elever från årskurs 8 och 9 besökte evenemanget för att uppleva och inspireras av olika yrken, branscher och utbildningar.
  • Totalt blev det 88 yrken, 47 utställare och 17 gymnasieskolor som skolklasserna kunde ta del av på Yrkesdagen.
  • I alla montrar kunde besökarna uppleva och testa olika aktiviteter kopplade till yrken och förmågor. Allt från att bädda en hotellsäng på tid till att ta venprov eller göra marsipanrosor.
  • Runt 650 vårdnadshavare tog besökte Yrkesdagen på kvällstid för att få veta mer om sina barns yrkes- och studieval. Det erbjöds även föreläsningar för vårdnadshavarna om framtidsyrken och tips inför gymnasievalet.
  • Mer än 100 yrkeslådor skickades ut till länets yngre elever.

Så här sa några utställare:

Mathias Haag, Motorbranschens riksförbund:
”Vi har stor kompetensbrist inom fordonsbranschen. De besökande eleverna har varit härligt engagerade och för oss har det viktigt att visa att det är ett socialt yrke med många människomöten även om vi är en teknisk bransch. Yrkesdagen är helt rätt arena för oss att synas på.”

Stina Ingvarsson, Elite Park Hotell Växjö:
”Det har verkligen varit ett lyckat evenemang där barn och ungdomar fått chans att uppleva och se vad olika yrken innebär. Vi har visat upp yrken inom hotellbranschen och blivit positivt överraskade av besökarnas nyfikenhet och glädje.”

Så här sa några besökande pedagogerna:

”Vilken superbra arrangerad Yrkesdag! Så roligt att gå runt och titta och testa. Eleverna var helt uppslukade av allt roligt att prova på, inte minst simulerad lastbilskörning, titta in hos ambulansen och prova brandmännens rökdykmasker och tuber.”

”Det var bra att även gymnasieskolorna var där. Jag hade en del elever som pratade med dem. Det gör att de är mer redo inför öppet hus som kommer i november.”

”Mycket väl organiserat! Många yrken på plats och många bra aktiviteter som eleverna uppskattade. Imponerande arrangemang.”

”Bra och intressanta montrar och deltagare. Eleverna var nyfikna och tyckte det var bra och vågade också prova på en hel del saker.”